2 Februarie

Pe la noi, ziua de 2 februarie e cunoscută ca “Ziua Ursului”, iar în tradiția populară se zice că dacă azi e soare și ursul iese din bârlog, își vede umbra, se sperie și se retrage pentru încă 6 săptămâni de hibernare, în felul ăsta prevestindu-se prelungirea iernii cu încă 6 săptămâni. Dacă e innorat afară, ursul iese de tot din hibernare și vemea caldă revine. Să sperăm că azi nu o sa fie soare, nu?

Ce e mai interesant este că citind despre obiceiul ăsta mi-am adus aminte de un film cu un motiv asemănător. “Groundhog Day” se numește, un film din 1993, cu Bill Murray și Andie MacDowell în rolurile principale (detalii aici). De fapt, ziua de 2 februarie este sărbătorită în toată America de nord, doar că în loc de urs e folosită o specie de veveriță de pământ (groundhog), și nu cârtiță (mole) cum e uneori greșit tradusă. În Alaska este folosită marmota, dar din nou, obiceiul este identic.

Și mai sunt multe alte obiceiuri cam prin toate țările. Vechii romani credeau că cerul senin din primele zile ale lui februarie înseamnă prelungirea iernii, celții aveau o tradiție referitoare la Imbolc.

Până la urmă, rezultatul e simplu. Tocmai a ieșit soarele, asta înseamnă că o să mai avem încă 6 săptămâni de iarnă?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: