Seară cu mâncăruri marine

Mă, când iei niște creveți congelați deja decorticați din Auhăn (cum i se mai spune), ai tendința să iei vreo 7-8 căței de usturoi, să-i fărâmi bine de tot cu niște sare, să arunci în el niște ghimbir ras și să îi pui cam 150 de grame de ulei de măsline peste și vreo 3-4 linguri de lămâie și să-l iei la învrăjmășit bine cu mixerul până când se face așa, ca un sos mai gros, cam de consistența unui iaurt slab.

Arunci creveții pe care i-ai decongelat în prealabil (dacă nu ai prealabil, se poate folosi și o oală cu apă rece timp de vreo câteva ore până se decongelează micuții) în sosul respectiv și bagi recipientul în frigider (n.a. recipient= castron, oală, cutie, vas etc. în care creveții sunt acoperiți cu sosul de mai sus, numit uneori și “marinată”).

Lași recipientul cu creveții în frigider cam până când:
1. prăjești niște pâine la toaster sau la sandwich-maker;
2. aghezmuiești niște icre proaspete cu nițel ulei, oleacă de piper și niște zeamă de lămâie (200 gr icre, 150 gr ulei, o linguriță de piper negru, vreo 4-5 linguri de lămâie),
3. plângi de mila cepei roșii pe care o toci mărunt și o zvârli în icrele frecate bine cu mixerul;
4. diverse alte chestii minore și fără importanță de importanță crucială (spălat vase, băut o cafea, fumat o țigară, ieșit și cumpărat lapte, cules prietenă și alte chestii d-astea).

No, când ajungi din nou acasă, scoți creveții din frigider, incingi tigaia de teflon și arunci creveții (pe cât posibil scurși de zeamă) în tigaie și îi lași acolo cam 6 minute (pe la minutul 3 încerci să îi întorci, îți dai seama că sunt prea mici, ar dura prea mult și doar îi amesteci nițel prin tigaie de colo colo sperănd că nu o să se ardă de tot). În timpul ăsta când se fac creveții, iei marinata rămasă și o amesteci cu 100 gr de smântână groasă de țară (sau de hypermarket, că deh) până când se omogenizează bine sosul.

Scoți creveții din tigaie, preferabil dupa ce întâi scurgi uleiul rămas că e cam grețos. Îi pui pe farfurie, torni sosul rece peste ei și băgați în voi ca sparții (considerând că mâncarea asta ai făcut-o ca să o impresionezi pe gajică, crede-mă pe cuvânt că o să reușești :D).
No, aci merge un vin alb, demisec sau sec. Care la noi să fie pe gustul fiecăruia. Eu unul sunt mai țicnit de fel, eu l-aș bea cu un Old Boatman (care-i dulce rău, ai senzația că plânge Ovidiu de vreo 12 ani, dar e mai bine – părerea mea, hâc – :D)

Ei, da. Țigara de după o să aibă un cu totul și cu totul alt înțeles!

Advertisements
1 comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: