Gnocchi

Rețeta-i simplă. Cartofi, făină, ouă. Poate parmezan, sare. E simplu de făcut.
Iei un kil de cartofi și îi fierbi în coajă. Îi cureți, îi zdrobești și adaugi 3 ouă (crude și fără coajă). Începi să amesteci și să pui făină. Și te oprești doar atunci când coca nu se mai lipește de mâini și o poți modela. Nu te lua după rețetele care îți spun că trebuie o cantitate exactă de făină. Depinde de tipul de cartofi, de câtă apă absorb ei la fiert, de ouă. Am învățat asta după ce am facut de vreo 2-3 ori respectând rețete.
Arunci făina pe un fund de lemn sau pe blat și formezi șerpișori nu mai groși de un deget. Tai șerpișorii cam cât o aluna de pădure cu tot cu coajă.

Acum urmează partea delicată. Dacă ai răbdare, modelezi fiecare bucățică in forma de minge de rugby și o apeși cu o furculiță să capete forma clasică de gnocchi. Dacă nu ai răbdare, le lași așa cum au picat, că tot același gust o să aibă 😀

Iei o oală, o umpli cu apă și o pui la fiert. Arunci un pic de ulei înauntru, dar nu e musai.
Pui gnochi in apă. Ai grijă să nu pui chiar foarte mulți, că nu vrei să se lipească unul de altul. O să se ducă la fundul oalei. Aștepți să iasă la suprafață (2-3 minute maxim). Îi mai lași 3-4 minute să fiarbă (nu uita că e vorba de ouă crude și făină, deci vrei să se coacă, nu să îi mănânci cruzi). Îi scoți cu o spumieră sau direct în strecurătoare.

Și cam asta e. Cu ce merg? Cu branză rasă, cu ciuperci, cu sos carbonara, bolognese, cu orice. Dacă nu pui sare merg si cu sos de ciocolata, cu branza de vaci, zahăr și stafide, cu miere și nuci, cu absolut ce vrei. Pune-ți imaginația la încercare. Merg și ca găluște în supă sau în tocăniță bulgărească.

Cam așa arată niște gnocchi cu ciuperci
gnocchi
Știu, rezoluția-i proastă, dar e făcută poza cu un telefon.

Sosul nu-i greu de făcut. Iei ciuperci, le tai subțire, le arunci în tigaia în care ai pus un pic de unt și un strop de ulei, le prăjești nițel, le stingi cu sos de soia, cu niște oțet balsamic și un gât, două de vin roșu, arunci și o lingură de melasă (are un parfum puternic și care se potrivește bine cu ciupercile), mai dai un strop de oregano și un strop de chili (cel mai bine un ardeiaș micuț fărâmat bine de tot) și lași să scadă bine de tot. Arunci gnocchi înăuntru, amesteci 15-20 de secunde pe foc și e gata.
Pofte bune.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: